Avgooglifiser livet ditt

Bruker du ofte Google Search, YouTube, Gmail, Google Maps eller et annet verktøy som er knyttet til Google? Nesten alle bruker minst ett av Googles produkter («Jeg googler det»), men ønsker du virkelig å gi ett selskap tilgang til så mye av aktiviteten din?

Det finnes en bevegelse av mennesker akkurat som deg som begrenser hvor mye Google de har i livet sitt. Og med noen enkle steg kan også du drastisk redusere datamengden du gir til Google. Denne Google-reduksjonen handler like mye om å begrense hvor avhengig du er av produktene deres, som å begrense deres bruk av dataene dine. (Hvis du vil vite hvor viktig denne Google-reduksjonen er for deg, kan du ta quizen vår.)

1. En ny start

I motsetning til mange andre plattformer gir Google deg tilgang til å se mye av det de registrerer.

Se sannheten:

  1. Gå til Googles Min aktivitet-side og logg på Google-kontoen din.
  • Bla gjennom noen av det du har gjort i Googles produkter mens du var pålogget (som søk, nettsteder du har besøkt, og YouTube-videoer du har sett).
  • I menyen/logo/logo til venstre velger du Elementvisning for å se flere detaljer. Ved hvert element kan du velge Detaljer for å få mer informasjon.
  1. I /logo/logo-menyen til venstre velger du Annen Google-aktivitet for å se data fra tilknyttede enheter og laste ned arkiver med søkehistorikken din, e-poster og så videre.

Ikke la alle dataene Google allerede har samlet inn, ta motet fra deg. Over tid mister dataene sin verdi, og du kan selv gjøre noe for å redusere verdien.

Vask den bort:

  1. Gå tilbake til Min aktivitet.
  2. Start med å slette ett eller to elementer: På hvert element klikker du på logo menyen → Slett.
  3. Prøv nå å slette aktivitet etter emne – for eksempel all YouTube-aktiviteten – ved hjelp av søkefeltet øverst på siden.
  • Skriv «YouTube» i søkefeltet, og trykk på enter. Trykk deretter på logo-menyen til høyre og velg Slett resultater for å slette alle søkeresultater om dette emnet på en gang.
  1. Vil du slette alt? I logo-menyen trykker du på Slett aktivitet etter → under Slett etter dato velger du Alltid.
  2. Få aktiviteten din slettet automatisk ved å gå til siden Nett- og appaktivitet. Trykk på knappen Velg å slette automatisk. Her kan du bestemme om du vil beholde aktiviteten i 3 eller 18 måneder. Trykk på Neste og deretter Greit.

Flott! Nå som du har vasket bort historikken din, kan du konsentrere deg om å begrense Google-fotavtrykket ditt mest mulig fremover.

2. Sjekk personvernet

Google tilbyr en Personvernsjekk som du kan gjøre med jevne mellomrom (for eksempel hver 3. til 6. måned). Sjekken vil se forskjellig ut avhengig av hvilke produkter du bruker, om du har andre enheter knyttet til kontoen din, og så videre.

  1. Gå til Personvernsjekk og logg på. Gå gjennom hvert steg og få samtidig mer kontroll over dataene dine.
  2. På et tidspunkt kommer du til et steg som heter Gi Google-opplevelsen din et personlig preg. Dette tar deg gjennom Googles Aktivitetslagring, der du kan begrense hva som blir registrert i fremtiden. Sett hver enkelt kategori på «Pause» ved å flytte glidebryterne til venstre.
  3. Gå til Apper med tilgang til kontoen din og begrens hvilke apper som har tilgang til kontoen.

Ikke glem å logge av!

3. Fjern de geografiske fotsporene dine

Du har kanskje allerede prøvd å skru av stedstjenester på smarttelefonen din, men hvis du bruker Googles tjenester, må du kanskje gå grundigere til verks. La oss begynne med Google Maps-appen:

Åpne Google Maps →logo/logo-meny → InnstillingerMaps-logglogo/logo-meny → Slett aktivitet etter → på nedtrekksmenyen Slett etter data velger du AlltidSlett.

La oss nå gå inn i de mer generelle innstillingene og sørge for at de er skrudd av for alle Google-produkter:

Åpne Gmail-appen → logo/logo-meny → Innstillinger → trykk på den e-postkontoen du vil justere innstillinger for (ikke «Standardinnstillinger») → Administrer Google-kontoen din → under fanen Data og personlig tilpasning blar du ned til du ser Nett- og appaktivitet, trykk på den → skru av med glidebryteren → trykk på Stopp midlertidig for å bekrefte (den kan be deg bekrefte det igjen).

4. Bytt ut et verktøy

Fortsetter du å bruke Google-produkter, fortsetter du også å gi data til Google. Om du vil gjøre datalivsstilen din mer avbalansert, er det viktig at du bruker ulike tjenester. Det finnes en del verktøy du kan prøve, som setter personvern høyt.

Hvorfor ikke bare starte med ett?

  • Hvis du bruker Google Søk, kan du prøve å bytte til DuckDuckGo.
  • Hvis du bruker nettleseren Google Chrome, kan du prøve å bytte til Firefox.
  • Hvis du bruker Google Hangouts til meldinger eller til tale- eller videosamtaler, kan du prøve å bytte til Wire.
  • Hvis du bruker Google Maps, kan du prøve å bytte til OsmAnd.

Du finner flere alternativer i det alternative appsenteret.

Godt jobba – Google-kontoen din er ren og pen og sporer ikke lenger alt du gjør. Hvis du likte dette, kan du jo prøve Forny profilen din i sosiale medier.

Sist oppdatert: 4/6/2020